Kako da StartUp nadmudri konkurente sa velikim budžetom za reklamiranje na internetu?

kako-da-startup-nadmudri-konkuretnte-sa-velikim-budzetom-za-reklamiranje-na-internetu

Kako da StartUp nadmudri konkurente sa velikim budžetom za reklamiranje na internetu?

Da li ste čuli za ono: Ko nije na Internetu – kao da ga nema?

Pa opet, kada se pomene reklamiranje na Internetu, u našoj zemlji ćete i dan-danas čuti nepovoljne reakcije koje uglavnom dolaze od strane tradicionalnih preduzetnika malih i srednjih preduzeća. Oni se nevoljno odriču navike da svoje poslove reklamiraju u novinama, časopisima, na radiu i sl. Na taj način sami sebi umnogome otežavaju sopstveno poslovanje i zatvaraju puteve kojim bi se realno mogli ostvariti neuporedivo bolji rezultati.

No, nije na nama da menjamo nečije loše navike i nefleksibilnost. Želeli bismo da se pre svega obratimo svim ljudima koji su razumeli da Internet predstavlja kanal poslovne komunikacije bez kojeg nema prave podrške kako bi se ostvarili marketinški ciljevi njihovih startup biznisa.

Oglašavanje i reklamiranje na Internetu predstavlja skup strategija koji rezultira sinergijskim efektom, tj. integracijom svih vidova online oglašavanja u sklopu prepoznatljive marketinške kampanje koja će dopreti do ciljne grupe.

Kako bi Vaše reklamiranje na Internetu / reklamiranje na Facebooku bilo što efektnije, pre svega evo jedne zabavne, ali vrlo poučne činjenice: nije uvek bitno biti veliki, ali je jako bitno biti pametan i dovitljiv!

Dozvolite da ovo opišemo na slikovit način, u kontekstu priče o slonu i mišu: slika slona uhvaćenog u panici pred malenim mišem odgovara realnosti u smislu da su brzi pokreti miša slonu neuhvatljivi zbog njegove specifične pozicije očiju, pa se ne može dobro fokusirati sa manje udaljenosti; takođe je slonova percepcija vremena usporena, pa vidi ubrzane pokrete sa umanjenom tačnošću. Zbog toga se slonovi uznemire pred mišjim koprcanjem!

Verovatno naslućujete poruku: svaki startup tj. mali miš, treba da se fokusira na korišćenje sopstvenih prednosti i snaga kako bi se istakao, umesto da rizikuje u pokušaju da se nosi rame uz rame sa mnogo većim od sebe tj. slonom. U tom cilju, bolja uočljivost Vaših konkurenata Vam se neće činiti nesavladivom; osvestićete sve nepovoljnosti sa kojima se oni, tako glomazni i tromi, suočavaju. Zamislite koliko samo treba „hrane“ da bi se takvo ogromno slonovsko telo održavalo u životu – kad govorimo o velikoj kompaniji, zamislite kako je teško stalno obezbeđivati nove zalihe, potreban kapital, zadovoljavati potrebe mnogobrojnih zaposlenih, podmirivati razne troškove, itd. Zamislite još kako je takvom glomaznom sistemu teško da prevaziđe krizne situacije, da kada iscrpi postojeći resurs, npr, pronađe neki novi koji bi podmirio njegov nezajažljivi apetit.

S druge strane, kao mali, lagani i hitri miš, Vi možete upravo zahvaljujući svojoj pokretljivosti vešto manevrisati, pa tako i svojim brzim prilagođavanjem uspešno prevazilaziti krize i izazove. I upravo se ovde nalazi ključ kojim otvarate riznicu svih pogodnosti i koristi – imate sposobnost koju gore opisani konkurenti nemaju! U kontekstu naše priče, efikasno reklamiranje na Internetu podrazumeva vešto menjanje marketinških strategija koje zavise od kontinuiranih analiza ko je koliko kliknuo, posetio stranicu, kupio proizvod, koje su navike tih ljudi i tome slično. Reklamiranje preko fejsbuka je u tom smislu naročito dobar primer. Stalnim uvidom u navike korisnika možemo im se s lakoćom prilagođavati kroz analizu i odabir određenih kampanja i reklama usmerenih ka ciljnim grupama.

Poslušajte onda sledeća tri saveta kako da iz pozicije mudrog mišića potučete svog mnogo krupnijeg protivnika slonovskih razmera:

 

Odmah izdvojte posebnu budžetsku stavku za reklamiranje na Internetu

 

Odličan proizvod sam po sebi ne garantuje uspeh, niti najbolja kampanja na svetu može pridobiti klijentelu u obimu da bi Vi zadovoljno trljali ruke. Dakle, poenta je u tome da i proizvod i njegovo reklamiranje na Internetu moraju biti podjednako kvalitetni, samim tim mora biti i srazmernog investiranja u oba.

Čest je slučaj da se u inicijalnoj fazi pokretanja biznisa potroši previše novca u nameri da se razvije najbolji moguć proizvod. Tako upadate u zamku da za marketing ne preostane ništa ili jednostavno nedovoljno, što je ravno smrtnoj presudi svakom startup-u. Izostanak investiranja u marketing ne može istolerisati ni najveća i najbolja mreža.

Zato od samog početka morate raspoređivati svoja finansijska sredstva, i to tako da nikako ne izostavljate namensku budžetsku stavku za reklamiranje na Internetu. Preporučljivo je da marketinšku strategiju dobro osmislite, i to čak pre nego razvijete sam proizvod. U našem članku reklamiranje na facebooku možete pronaći interesantne savete o facebook oglašavanju

 

Izradite plan uz prethodno detaljno istraživanje

 

Temeljno istražite bazu klijenata i izračunajte ukupne troškove za pridobijanje novih; pritom identifikujte uverljivu i ciljanu marketinšku strategiju, tačno odredite sve specifične alatke kojima ćete se služiti u cilju isporuke Vaše reklame onima koji će na nju najbolje reagovati.

Potrebno je, kao što vidite, trezveno razmišljanje i precizna kalkulacija. Izbegnite klopku da svoju energiju i novac kojim raspolažete usmerite prvenstveno na kreativnost oglasa i reklama, ili pak na pokušaj da ispratite neki najnoviji pomodni trend koji se pojavio na društvenim medijima. Nemojte se povoditi za najnaprednijim, avangardnim idejama, već umesto toga pažljivo razmatrajte koliku sumu novca donosi neka određena poslovna aktivnost usmerena na Vaš glavni cilj – da Vam reklamiranje na Internetu / reklamiranje na Facebooku donese povraćaj Vaše investicije u rekordnom roku.

 

Dajte prednost tajmingu, ne kreativnosti

 

Nadalje, imajte u vidu da će loš koncept na pravom mestu i u pravo vreme uvek nadmašiti kreativan koncept sa pogrešnim tajmingom i plasmanom. Ovde kreativnost treba da posluži kao podsticaj za dobro tempiran i savršeno postavljen oglas. Uostalom, jeste li se ikada zapitali zašto su neinspirativne i dosadne reklame sveprisutna pojava? Razlog za to je da i takve one „rade posao“.

Dakle, nemojte se u prvom redu zanositi kreativnošću samog koncepta, a da prethodno niste precizno odredili tajming i plasiranje Vašeg reklamnog sadržaja. Kako to da uradite? Jednostavno – projektujte u svojim mislima kako izgleda jedan tipičan dan Vaših targetiranih kupaca, u skladu s tim odlučite kada i na koji način postoje najveće šanse da s njima ostvarite interakciju, on- ili offline, i tada iskoristite svoju najbolju priliku. Kada dovoljno dobro budete poznavali navike i sklonosti svoje ciljne grupe, i kada smišljeno budete targetirali Vašu ponudu u odnosu na ono što potencijalne kupce zaista interesuje, gotovo je nemoguće da Vaša kreativna poruka prezentovana na opisani način neće ostaviti odličan utisak i naposletku uroditi plodom.

Da Vas još jednom ohrabrimo: uistinu Vam ne treba ogroman marketinški budžet kako biste proširili svoju bazu klijenata. Uz dovoljno pravilnog planiranja i pripreme, onako kako Vam savetujemo, povoljan rezultat je izvestan i nadomak ruke.

Nadamo se da cete u budućnosti otkriti sve tajne reklamiranja na internetu. Ipak ni u jedan posao ne smete da udjete bez dobro razradjenog biznis plana. Više o biznis planu možete pronaći u našem tekstu "Koliko je biznis plan bitan za moj uspeh u poslu"

 

  • Sadržaj ovog sajta je vlasništvo akademijaelit.com Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati delovi tekstova ali mora biti linkovan pravi izvor informacije: (link prema našoj stranici gde se sadržaj nalazi)

No Comments

Comments are closed.