Biznis plan 10 najčešćih grešaka u njegovoj izradi i kako ih izbeći

Biznis plan 10 najcescih gresaka u njegovoj izradi i kako ih izbeći

Biznis plan 10 najčešćih grešaka u njegovoj izradi i kako ih izbeći

Biznis plan mora da ima svako ko je preduzetnik ili planira da postane. Problem je što onaj mali broj preduzetnika koji se odluči na ovaj pametan korak na kraju ne napravi dobar biznis plan. Ako imate na umu da je biznis plan ključ uspeha u Vašem poslovanju onda možete da shvatite koliko je bitno da Vaš biznis plan bude praktično bez ijedne mane. Zvuči nemoguće? Nemojte da se brinete! Nije teško napisati dobar biznis plan kada znate koje greške treba da izbegavate. A ukoliko ste već izradili svoj biznis plan, onda proverite da ne sadrži neke od sledećih grešaka. U nastavku teksta sledi 10 najčešćih grešaka koje mogu da se nadju u Vašem biznis planu, kao i par brzih i lakih saveta i rešenja za biznis plan probleme.

 

10 najčešćih grešaka u izradi biznis plana:

 

Niste obavili adekvatno istraživanje za biznis plan.

 

Kao što je bitno da poduprete Vaše pretpostavke činjenicama, bitno je i da budete sigurni da su te činjenice zapravo, pa, činjenice. Ukoliko pomišljate da Vaš plan može da prodje i bez detaljnog istraživanja, grdno se varate!

 

Rešenje: Naučite sve što možete o Vašem tipu poslovanja kao i o toj grani poslovanja. Kao na primer:

 • Psihologiji kupaca
 • Njihovim navikama
 • Strahovima i motivaciji
 • Plasmanu konkurecije na tržištu
 • Kao i procentu tržišta koji  oni zauzimaju
 • Trendovima na tržištu.

 

Ne treba da preterate sa činjeničnim stanjem, ali treba da znate relevantne brojke, da imate potrebne grafikone i proverenu statistiku kako biste pokazali da ste obavili istraživanje na osnovu kojih vršite predvidjanja.

 

Dobro pripremljeni investitori će proveriti priložene brojke u svojim bazama podataka ili njima dostupnim istraživanjima. Ukoliko Vam se brojke ne poklapaju sa njihovim, onda verovatno neće uložiti u Vaš biznis plan. Mada kao što smo već rekli u našem tekstu: Koliko je biznis plan bitan za moj uspeh u poslu, biznis plan ne pravite uvek samo za investitore nego i za Vas same.

 

Tvrdite da nemate konkurenciju.

 

Prosto je neverovatno koliko potencijalnih preduzetnika ubace izjavu: “Mi nemamo konkurenciju” u svoje biznis planove.

 

Ako verujete u to, onda ni ne znate koliko grešite. Svaki uspešna firma ima konkurenciju, kako direktnu tako i indirektnu. Ukoliko proizvod ili usluga nema konkurenciju verovatno ne postoji tržište za njim

 

Rešenje: Od samog početka pravite Vaš biznis plan kao da imate ozbiljnu konkurenciju. Čak i da u tom trenutku nemate konkurenciju, samo zamislite kako tržište može da izgleda za par godina, kada budete uspešni. Razmislite o načinima na koje biste mogli biti bolji od konkurencije, i naglasite Vaše prednosti u odnosu na njih.

 

Biznis plan nije u stvari nikakav plan

 

Dobar biznis plan pokazuje kakvi su Vaši kratkoročni ali i dugoročni planovi za budućnost Vašeg poslovanja.

 

Medjutim, biznis plan ne služi samo da opiše kako će Vaše poslovanje izgledati u različitom vremenskom roku, već služi i da Vam pokaže kako ćete preći sa jedne etape na drugu.

 

Drugim rečima, biznis plan je neka vrsta “mape” za poslovanje. A mapa treba da bude što preciznija. Detaljno ali jednostavno uputsvo za izradu ove "biznis mape" možete videti klikom na naš kurs za izradu biznis plana.

 

Rešenje: Vaš biznis plan treba da predvidja važne dogadjaje u Vašem poslovanju tj. važne ciljeve koje želite da ostvarite. To može biti, na primer, kada se stoti korisnik pretplati na korišćenje Vaših usluga ili proizvodnja hiljaditog proizvoda. Vaš biznis plan takodje treba da ukaže i na korake koje treba da preduzmete da biste ostvarili te ciljeve.

 

Biznis plan nije pravilno izrađen

 

Interpunkcija, pravopis, gramatika i stil pisanja su izuzetno bitni u pisanju Vašeg biznis plana.

 

Iako Vaši potencijalni investitori ne traže da ulože u firmu koju vodi neko ko je završio srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, oni ipak procenjuju Vas i Vašu sposobnost da vodite posao dok čitaju Vaš biznis plan. Činjenica je da kada investitori vide neke gramatičke, pravopisne ili greške u kucanju, oni se odmah zapitaju da li postoje još neke, mnogo ozbiljnije, greške u Vašem biznis planu tj. načinu poslovanja. Ovo je veliki problem jer razmislite – možete da izgubite poslovnu priliku zbog greške u pisanju. I nemojte se prevariti, investitori imaju bezbroj prilika za ulaganje, tako da se neće zadržati na nekom faličnom biznis planu već će odmah preći na sledeći.

 

Zato pre nego što date Vaš biznis plan nekom investitoru ili bankaru pažljivo “pročešljajte” Vaš biznis plan ne biste li ulovili neke skrivene greške.

 

Rešenje: U Word-u uključite spell check i proverite svaku podvučenu reč ili frazu kako biste bili sigurni da Vam se nije provukla neka greška u kucanju. Ako imate nekog ko je završio jezički smer na fakultetu – još bolje! Zamolite tu osobu da Vam prekontroliše biznis plan i ispravi gramatičke i greške drugog tipa. Ukoliko želite da budete 100% sigurni da je Vaš tekst pravopisno i gramatički besprekoran platite sertifikovanog lektora koji će Vam pregledati biznis plan.

 

Stil pisanja može predstavljati malo veći problem. On je dosta suptilniji, ali je podjednako važan. Svi preduzetnici prave biznis plan koristeći drugačiji stil pisanja. Vaš stil može da bude sažet, čitak, formalan i da odiše samopouzdanjem, i u tom slučaju ćete skoro sigurno uvek dobro proći. Medjutim, može da se desi da Vaš stil pisanja bude pomalno monoton, aljkav, previše opušten, ili možda čak i arogantan. U ovom slučaju možete imati problem. Iako se različitim investitorima dopadaju različiti stilovi, prethodno pomenuti stil pisanja može da odbije potencijalne investitore.

 

Kakav god stil pisanja da odaberete vodite računa da budete njemu dosledni tokom izrade celog biznis plana.

 

Rešenje: Takodje, vodite računa da Vaš stil pisanja biznis plana, odgovara publici kojoj pišete. Ako pravite biznis plan za svog poznanika ili kolegu, plan može da bude mnogo manje formalan nego kad biste ga pravili za bankare ili investitore. U našem tekstu: Biznis plan, za koga ga radite i kako da privučete investitore možete pronaći kojih je to 8 publika za koje možete da pišete biznis plan

 

Biznis plan ima neurednu prezentaciju

 

Kada sastavite pravilno napisan biznis plan bitno je i da bude dobro prezentovan.

 

Investitore ništa ne može više da iznervira nego različite margine, nenumerisane stranice, raštrkane ili neobeležene tabele i grafikoni, stručna terminologija bez definicija ili nedostatak sadržaja.

 

Rešenje: Pre nego što predate Vaš biznis plan investitorima ili bankarima, neka ga neko izlektoriše kako Vam ne bi promakla neka od ovih grešaka u prezentaciji tj. samom izgledu biznis plana.

Zapamtite da iako Vi možete da provedete mesece u izradi svog biznis plana, investitori neće potrošiti više od 10 minuta na njegovo čitanje. I nakon toga donose odluku vredi li uložiti u Vas i Vaš biznis plan. Tako da – ako oni budu listali kroz Vaš biznis plan i ne budu mogli da nadju odeljak “Uprava”, ostaviće Vaš plan, i produžiti na sledeći, organizovaniji, plan sa gomile.

 

Biznis plan je nedovršen

 

Svaka firma ima klijente, proizvode i usluge, odbor za upravljanje, marketing i prodaju, kao i konkurenciju.

 

Vaš biznis plan mora da sadrži odeljke koji se bave svakom oblasti poslovanja.

 

Rešenje: Kompletan biznis plan mora takodje da sadrži analizu privredne ili industrijske grane u kojoj želite da pokrenete Vaš biznis i naravno analizu tržišta. Posebno obratite pažnju da li je to tržište u razvoju, da li se potražnja za proizvodom ili uslugom koju biste nudili smanjuje ili povećava. Završen biznis plan treba da obuhvata i detaljne projekcije finansijskih izveštaja kao što su bilans stanja, izveštaj o novčanim tokovima i, najbitnije, godišnji bilans uspeha koji predvidja finansijske rezultate najmanje za naredne 3 godine.

 

Biznis plan nije dovoljno jasan

 

Biznis plan nije roman, pesma, šifrovan dokument ili tajno pismo.

 

Ako osoba prosečne inteligencije sa završenom srednjom školom ne može da razume Vaš biznis plan, onda morate da napravite novi.

 

Vaš biznis plan mora da bude jasan i jednostavan za razumevanje. Ukoliko namerno ne razjašnjavate sve stavke u Vašem biznis planu jer Vaše poslovanje uključuje i poverljive podatke, onda pokažite ljudima prvo odeljak “Opis poslovanja” (koji nikad ne treba da sadrži bilo kakve poverljive informacije).

 

Rešenje: Ukoliko su nakon čitanja opisa poslovanja zainteresovani za Vaš biznis plan, zamolite ih da potpišu sporazum o poverljivosti pre daljeg čitanja ostatka plana. Medjutim, shvatite ovo kao upozorenje: Mnogi investitori i kapitalisti neće hteti da potpisuju ovakva dokumenta jer ne žele da se dodatno pravno obavezuju, niti ih zanima da Vam “kradu” ideje ili se takmiče sa Vama.

 

Biznis plan je previše detaljan

 

Nemojte da zaglibite u tehnikalijama. Ovo se najčešće dešava kada se pokreće firma koja radi sa tehnikom.

 

Svedite terminologiju na minimum u samom biznis planu, a ukoliko baš želite da obrazlažete tehničke termine onda to učinite u prilogu.

 

Rešenje: Najlakši način da izbegnete prekomerno detaljisanje je da napišete 2 do 3 strane opisa poslovanja, od 10 do 20 strana samog biznis plana, i koliko god strana Vam je potrebno za prilog u kojem ćete razjasniti sve što mislite da je relevantno za Vaš proizviod ili uslugu. Na ovaj način svako ko čita vaš biznis plan će moći da pročita onoliko koliko im je potrebno ili koliko želi.

 

Biznis plan nudi neosnovane ili nerealne pretpostavke

 

Po prirodi biznis planovi su puni pretpostavki jer se zapravo i baziraju na nekoj vrsti pretpostavke o tome kako biste Vi želeli da poslujete. Medjutim, najbitnija pretpostavka u izradi biznis plana je da će Vaš biznis plan uspeti!

 

Najbolji biznis planovi uvek naglase ključne pretpostavke i daju racionalna objašnjenja za njih.

 

Loše izradjeni biznis planovi, pak, ne pokazuju jasno pretpostavke i kao rezultat ona osoba koja ih čita ne može da razazna šta je pretpostavka, a šta činjenica.

 • veličina tržišta
 • prihvatljiva cena
 • predvidjanje ponašanja kupca prilikom kupovine
 • najbolje vreme za reklamiranje

sve ove stavke su bazirane na pretpostavkama.

 

Rešenje: Kad god je moguće trudite se da proverite svoje pretpostavke koristeći poznate primere iz iste ili slične grane poslovanja. I uvek poduprite svoje pretpostavke sa činjenicama.

 

Najjednostavniji primer bi bio imovinski deo Vašeg biznis plana. Svakoj firmi je potreban, pre ili kasnije, nekakav posed, bila to kancelarija, industrijski ili prodajni prostor. U ovom primeru, trebalo bi da proverite kakve su Vam nekretnine u blizini na raspolaganju, koliko bi iznajmljivanje ili kupovina tog prostora koštala, i da napravite pažljiv proračun o tome koliko će Vam prostora zapravo biti potrebno. I sve to pre nego što Vaš biznis plan prezentirate investitorima ili zajmodavcima.

 

Tvrdite da ne postoji rizik u poslovnom poduhvatu koji predlažete

 

Bilo koji razumni investitor savršeno dobro zna da uvek postoji rizik.

 

Ne postoji poduhvat “bez rizika”.

 

Vi morate da znate koji su rizici u Vašem poslovnom poduhvatu, pre nego što ga prezentujete investitorima ili zajmodavcima.

 

Rešenje: Imajući u vidu da je biznis plan pre svega sredstvo za marketing, predlažemo da razmatranje rizika u okviru Vašeg biznis plana svedete na minimum. Ako budete pominjali kakav rizik, onda ga obavezno minimizirajte i kažite kako nameravate da ga otklonite. I, naravno, budite pripremljeni na pitanja o potencijalnim rizicima u daljim razgovorima sa investitorima.

 ***

Sada kad znate gde možete da pogrešite u izradi Vašeg biznis plana postoji još par stvari koje možete da uradite da biste se osigurali da je Vaš plan “neprobojan“. Nemojte zaboraviti da:

 

Dobro sve promislite.

Možda stvarno imate sjajnu ideju, ali da li ste pažljivo isplanirali sve korake koje morate da obavite da biste pretvorili Vašu zamisao u stvarnost? Pažljivo isplanirajte:

 • unajmljivanje prodavaca
 • sastavljanje tima za menadžment
 • zaštitu od tužbi
 • taktiku za pobedjivanje konkurencije
 • strategije za privlačenje svog prvog kupca, itd.

Razmislite i o:

 • prihodima
 • rashodima

kao i koje mere možete da preduzmete da biste:

 • Minimizirali troškove
 • Povećali novčane prilive

 

Obavite istraživanja.

Istražite sve što je vezano za Vašu granu poslovanja pre nego što počnete da sastavljate svoj biznis plan, i pre nego što krenete u preduzetničke vode. Istraživanje ćete morati da nastavite i u toku izrade svog biznis plana ako uzmete u obzir da će se stvari menjati svaki put kada otkrijete neke bitne informacije. Dok se bavite istraživanjem obavezno konsultujte različite izvore pošto se mišljenja eskperata dosta razlikuju. Sve o istraživanju tržišta, privrednih grana i marketing strategija možete naći u našoj obuci za izradu biznis plana. 

 

Saznajte sve što možete o Vašim potencijalnim kupcima i konkurenciji.

Da li je Vaš proizvod nešto što je ljudima zaista potrebno, nešto što ljudi žele ili je samo nešto što je jednostavno “cool”? Proučite stanje na tržištu. Da li je potražnja za Vašim proizvodom ili uslugom u porastu ili u padu? Da li bi neko novo tehnološko otkriće ili nova zakonska regulacija mogla da promeni način na koji funkcioniše tržište? Da li mislite da će ljudi kupovati proizvod ili uslugu koju nudite? Ili pak konkurencija ima bolji rivalski proizvod? Iako možda trenutno nemate klijenta ili kupca, Vi morate da ubedite investitore da imate nešto što je ljudima stvarno potrebno, ili da imate nešto što će ljudi stvarno želeti da kupe, i to po ceni po kojoj Vi očekujete.

 

Analizirajte povratne informacije.

Sakupite što je više moguće povratnih informacija, bilo od prijatelja, kolega, neprofitnih organizacija, potencijalnih investitora, ili zajmodavaca. Ono što ćete ubrzo videti je da skoro svako misli da je ekspert i da zna da obavlja posao bolje od Vas. To jeste iritantno, ali je sastavni deo dobijanja povratnih informacija. Znaćete da ste spremni kada budete znali da date odgovor na svaku kritiku koju Vam mogu uputiti.

 

Unajmite pomoć profesionalca.

Unajmite profesionalca koji će Vas voditi kroz ceo proces pokretanja poslovanja. Ta osoba Vam može pomoći svaki put kada ne znate nešto vezano za vodjenje posla (na primer: Vi se razumete u marketing, ali ne i u finansije, i zato treba da unajmite nekog ko se razume u finansije), potom će moći da Vam objektivno odgovori na nedoumice, i da Vam pomogne da pravilno i profesionalno formatirate Vaš biznis plan.

 

Izrada biznis plana nije uvek lak posao. Mnogi ljudi provedu i po godinu dana samo u izradi biznis plana. Vaš proizvod, Vaša usluga, model poslovanja, kupci, tim za marketing i tim za prodaju, Vaše unutrašnje poslovanje, tim za menadžment i Vaše projekcije finansijskih izveštaja moraju da se savršeno uklapaju. Treba napraviti tu koherentnu mapu koju ćete pratiti na putu do Vašeg uspeha. U tome će Vam sigurno pomoći rešenja za ovih 10 najčešćih i najvećih grešaka koje smo Vam predočili, kao i dodatnih par saveta za uspešan biznis plan i dalje poslovanje.

 

Ukoliko imate nekih pitanja slobodno ih postavite u komentaru.

 

 • Sadržaj ovog sajta je vlasništvo akademijaelit.com Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znaci da se mogu preuzimati delovi tekstova ali mora biti linkovan pravi izvor informacije: (link prema našoj stranici gde se sadržaj nalazi)

 

No Comments

Comments are closed.