5 sajtova na kojim Copywriter-i i kreatori sadržaja mogu lako da zarade novac

copywriting-kreator sadrzaja

5 sajtova na kojim Copywriter-i i kreatori sadržaja mogu lako da zarade novac

Tražite freelance copywriting posao? Ako ste i Vi freelance copywriter ili kreator sadržaja onda ste sigurno čuli kako content writing i copywriting spadaju u izuzetno dobro plaćene poslove. I Vas sad zanima kako freelance copywriter-i i kreatori sadržaja nalaze posao ili tržišta na kojima se traže njihove usluge?

Odgovor leži u sajtovima za freelancer-e. To naravno uključuje i freelance copywriting. Medjutim, takvih ima bezbroj na internetu.

Odakle uopšte da počnete?

I ko Vam može garantovati da Vas, u poslu koji nadjete na internetu, niko neće prevariti?

U startu da razjasnimo – uopšte nije tako kao što na prvi pogled deluje. Internet je pun ljudi koji su spremni da plate tačno u dinar copywriting posao koji Vi tako vredno radite.

Još jedna dobra vest je što će Vam ovaj članak pomoći da zaobićete sve sajtove koji ne ulivaju poverenje, i da nadjete one sajtove koji su vredni Vašeg vremena i truda.

Bez obzira da li ste copywriter, urednik (ili editor), kreator sadržaja ili nešto izmedju, ovi sajtovi, o kojima ćemo Vam uskoro reći sve što treba da znate, nude zanimljive, tražene i pre svega dobro plaćene freelance spisateljske poslove.

 

Ohrabrili smo Vas?

Onda nastavite sa čitanjem!

 

Zašto su freelance copywriting i content writing sajtovi ODLIČAN izvor zarade?

Freelance sajtovi za copywriter-e i kreatore sadržaja (tj. content writere-e) su odličan izvor zarade. I to ne samo za početnike, već i za one copywriting freelancer-e koji su dugo u poslu, ali se jednostavno još uvek nisu oprobali na freelance sajtovima. Zašto - pitate se?

 • Mogu da Vam budu glavni izvor zarade ako radite kao freelancer.
 • Mogu da Vam obezbede dovoljno novca da plaćate sve račune.
 • Mogu da Vam otvore vrata od ozbiljnih firmi koje traže nekog ko će obavljati copywriting i content writing poslove na freelance bazi.
 • Omogućavaju Vam da vreme, koje biste potraćili tražeći posao, utrošite zapravo radeći i zaradjujući.
 • Mogu da budu divan dodatak Vašim svakodnevnim rutinama.

 

Medjutim, imajte na umu da nisu svi freelance writing sajtovi isti. Neki sajtovi neće svakodnevno izbacivati nove ponude za posao. Jedni će dozvoljavati licitiranje ponuda, dok će drugi jednostavno tražiti copywriter-e i kreatore sadržaja koji će biti voljni da rade za minimalne pare. Ovaj članak se, naravno, neće fokusirati na ovu poslednju grupu freelance copywriting sajtova jer je to upravo onaj tip sajtova koji želimo da Vas naučimo da izbegnete. Ukoliko Vas bude interesovalo da saznate još više o freelance sajtovima, to možete učiniti uz pomoć naše obuke za copywriting.

Ali imate sreće!

Ovaj članak će Vam dati listu 5 sajtova za freelance copywriting poslove. Svaki od tih sajtova je poznat iz odredjenih razloga, i ti razlozi će biti obrazloženi ispod imena tih sajtova. Pored toga, biće dat kratak opis samog sajta, opis poslovanja tih sajtova, kao i neke smernice za postizanje većeg uspeha na svakom od tih  pojedinačnih sajtova. Na kraju spomenućemo glavne prednosti freelance sajtova, ali i neke njihove mane.

Svaki od ovih freelance copywriting sajtova je odlično mesto za svakodnevnu proveru poslovnih freelance ponuda, ali mi toplo preporučujemo da ove sajtove posećujete i češće od toga. Ipak, malo više truda nikom nikad nije škodilo.

 

 

5 Freelance Sajtova Za Copywriting i Content Writing (kreiranje sadržaja):

 

Freelancer

 

Opis sajta 

Freelancer (predjašnji naziv: GetAFreelancer) jedna od najvećih i najstarijih online berzi na internetu. Osnovana davne 2003. godine, sada predstavlja najveću berzu outsourcing online poslova.  Freelancer je online berza poslova za freelancer-e koja nudi preko 100 različitih tipova poslova za freelancer-e. Ti poslovi su iz nekih od sledećih oblasti: informacione tehnologije, programiranje, dizajn i mnogih drugih. Nije potrebno pomenuti da izmedju ostalog Freelancer nudi ogroman broj poslova za copywriter-e, kreatore sadržaja, urednike, lektore, komentatore blogova itd. Freelancer je odličan za sve tipove pisaca koji žele da nadju posao jer nudi ogromnu ponudu poslova – neki poslodavci traže i pisce za preko 500 članaka! Ukoliko imate potrebne veštine i znanja, Freelancer će Vam pomoći da nadjete klijente.

 

Način poslovanja

Glavna karakteristika je da dobijanje poslova na Freelancer-u funkcioniše po sistemu tendera. Kako se traži posao? Na 2 vrlo jednostavna načina:

 • Možete da pretražujete listu poslova koje poslodavci odnosno Vaši potencijalni klijenti objavljuju.
 • Možete da pratite nove poslove koji se pojavljuju u kategorijama koje Vas zanimaju.

 

Proces traženja posla nakon toga ide potpuno prirodno. Kada nadjete posao koji Vas zanima, imate opciju da pročitate opis posla koji uključuje stvari poput roka za završetak posla ili sume koju je poslodavac spreman da plati za projekat. Potom sledi gorepomenut sistem tendera. Vi dajete svoju ponudu (na engleskom bid) i postavljate pitanja koja možda imate u vezi posla. Imate mogućnost da vidite ko je Vaša konkurencija, kao i njihove ponude, te Vam je lakše da, ukoliko ste spremni na to, ponudite manju sumu ne bi li Vaša ponuda bila primamljivija klijentu tj. poslodavcu. Nakon isteka roka za bidovanje, poslodavac izabira onu ponudu koja mu najviše odgovara. Ukoliko je to bila Vaša - onda je trenutak da se bacite na posao! Kroz ceo proces poslovanja, Vi kao copywriter ili Content writer, imate mogućnost komunikacije sa klijentom. Posao je gotov kada Vi završite projekat, uploadujete i prijavite to na sajtu da bi Vaš poslodavac pregledao Vaš copywriting rad. I, ukoliko je njime zadovoljan, klijent će da prosledi dogovorena novčana sredstva na Vaš račun na Freelancer-u.

 

Saveti za uspeh u freelance copywriting-u i kreiranju sadržaja na Freelancer-u

 

 • Ne dozvolite da Vas uplaše prosečne ponude za cenu projekta. Iako je većina stavila niže ponude od Vas, Vi možete da dobijete posao na osnovu Vašeg predjašnjeg iskustva.
 • Ako ne dobijete odmah posao nemojte biti obeshrabreni. Ponekad morate u početku da prihvatite i manje plaćene poslove. Ali tako je uglavnom u samom početku.
 • Nemojte da se plašite da se prijavite za posao u kojem se još niste oprobali. Neki od najboljih copywriting i content writing poslova su dobijeni baš kod onih poslova gde je usput trebalo dosta i da se nauči.

 

UpWork 

 

Opis sajta 

UpWork (predjašnje ime oDesk) je svakako jedan od najpopularnijih, ali i najomiljenijih freelance sajtova za copywriter-e pošto tu ima mnogo posla za njih. UpWork je poznat po kvalitetnoj usluzi i niskom procentu Vaše zarade koji oni uzimaju kao komisiju za svoje usluge posrednika. Jedna od stvari koje freelance copywriter-i i kreatori sadržaja najviše vole kod ovog sajta je njihov uslužni centar. Ne postoji problem koji oni nisu rešili i pitanje na koje nisu uspeli da odgovore freelancer-ima. Svoj naziv su promenili, kažu, jer bolje oslikava njihove nove ciljeve, u koje ubrajaju:

 

 • Brže zapošljavanje brže pronalaženje poslova na njihovoj online berzi.
 • Bolju saradnju koja se odlikuje jednostavnošću i većom produktivnošću
 • Većim timovima koji će omogućiti bolju saradnju izmedju poslodavaca i copywriting (i ostalih) freelancer-a, i to ne samo preko UpWork sajta, nego i preko njihovih novih Android i iPhone aplikacija.
 • Profesionalni napredak. Uvodjenjem Top Rated liste i istorije poslovanja, freelancer-i će moći lakše da se snalaze i da nalaze bolje poslove.

.

Način poslovanja:

Nakon registracije, pretražujete ovu online berzu poslova na sledeća 2 načina:.

 • Po kategorijama/ po vrstama posla
 • Po Vašim veštinama

 

 

Nakon što nadjete posao koji Vam odgovara, aplicirajte za njega. Dalji tok poslovanja je sličan kao i na svim freelance sajtovima. Ako Vas angažuju, krećete da radite, a svoje napredovanje na projektu možete pratiti na samom UpWork sajtu. Nakon završetka projekta, isplata se vrši kroz sam sajt.

 

Saveti za uspeh u freelance copywriting-u i kreiranju sadržaja na UpWorku

 

 • Popunite ceo Vaš profil upitnik. Uključite primere Vašeg rada i preporuke pedjašnjih poslodavaca. Načinite Vaš profil što primamljivijim za poslodavce.
 • Položite “UpWork Readiness Test”. Taj test morate položiti pre nego što aplicirate za poslove na UpWork-u, Ali potrudite se da položite i druge testove sa ovog sajta da biste pokazali i dokazali Vašu stručnost.
 • Napišite motivaciono pismo za svaki posao na koji se prijavljujete, bez obzira da li poslodavac to zahteva ili ne.

 

Elance 

 

Opis sajta 

Elance je najstariji i jedan od napouzdanijih feelance sajtova. Osnovan je 1999. godine i od tada je svedok freelance transakcija u vrednosti od pola biliona dolara. Sa velikim brojem freelancera iz oblasti copywriting-a, content writing-a, web i grafičkog dizajna, kao i mnogih drugih, i preko 50. 000 poslovnih ponuda svakog meseca, Elance je odlično mesto za nalaženje copywriting poslova.

 

Način poslovanja

Elance krajnje jednostavno funkcioniše, i uostalom radi na sličnom principu kao i ostali sajtovi za freelancer-e. Prvi koraci uključuju registraciju i popunjavanje profila. Nakon toga, sledeći korak je kao i kod osnovnih freelance sajtova – pretraživanje ove online berze poslova. To možete učiniti tako što kliknete na “Writing & Translation” kategoriju poslova, u kojoj ćete naći ponude za copywriter-e, kreatore sadržaja (ili Content Creator-e), editor-e, itd. Potom, dajete svoju ponudu (gorepomenuti bid) na osnovu Vaše procene koliko posao za koji se prijavljujete vredi. Ako “pobedite” ostale ponudjače (po osnovi novca ili potrebnih znanja i veština) počinje Vaša saradnja sa poslodavcem odnosno klijentom. Što se tiče isplate i statusa u napretku projekta, kao i kod ostalih pomenutih freelance sajtova, sve se obavlja preko samog Elance sajta.

 

Saveti za uspeh u freelance copywriting-u i kreiranju sadržaja na Elance-u

 • Popunite svoj profil potpuno, kao i na UpWorku-u. Ako ljudi vide šta ste i koliko dobro radili, veće su šanse da Vas unajme.
 • Pogledajte kolika je prosečna ponuda za posao koji Vas zanima. Razmislite koliko bi Vi trebalo da “tražite” u poredjenju sa tim ponudama.
 • Na Vašem home page-u možete da vidite poruke koje su Vam poslate, tako da možete lako da manevrišete sajtom i ponudama.

 

Craigslist 

 

Opis sajta 

Craigslist Vam zvuči poznato? Čuli ste već negde za Craigslist? Ali to je uvek bilo u filmovima ili serijama, i uvek je bio pominjan u negativnoj konotaciji, kao nepouzdan. I svakako nije pominjano nikakvo freelance-ovanje, već se radilo o stvarima tipa: prodaja nameštaja ili traženje cimera. Zapravo, nije uopšte tako! Craigslist je u stvari odličan sajt za pronalaženje freelance copywriting poslova. Ali ukoliko imate odredjen sistem za pronalaženje poslova.

 

Način poslovanja

Predlažemo sledeći način poslovanja. Prvo izaberite ili jedan od većih gradova u svojoj državi ili grad u kojem živite (ukoliko ga ima na listi, ako ga nema onda svakako birate prvu opciju). Pod brojem dva, proveravate kategorije “jobs” i “gigs” što znači “poslovi” i “tezge” u gradu koji ste izabrali. Onda tražite posao koji Vam odgovara. Primera radi – Copywriting freelancer-i ili pisci freelancer-i traže pod kategorijom “Writing”, dok programeri i dizajneri traže u kategoriji “Internet” ili “Dizajn”, itd. Sledeći korak je čitanje ponuda i praćenje uputstava za prijavu. Ukoliko uputstava nema, Vi šaljete motivaciono pismo, rezime ili CV na adresu pored znaka “Reply to this post” odnosno “Prijavi se za ovaj posao”. Ako Vam se jave sledi proces nalik na uobičajan intervju za posao.

 

Saveti za uspeh u freelance copywriting-u i kreiranju sadržaja na Craigslistu-u


 • Nemojte da trošite vreme gledajući previše stare oglase.
 • Pročitajte svaki oglas veoma pažljivo. Neki poslodavci imaju naviku da u samom oglasu sakriju reč koju morate upisati u mail prilikom apliciranja, da bi se uverili da ste oglas zaista pročitali detaljno.
 • Izbegnite da budete prevareni. Craigslist pruža detaljne informacije kako da ne postanete žrtva prevare.

 

People Per Hour 

 

Opis sajta 

Sajt peopleperhour je relativno noviji u poredjenju sa prethodno pomenutim “velikanima” freelancing-a. Iako je osnovan tek 2008. godine, postao je neverovatno popularan, i to jako brzo. People Per Hour je odlična online berza poslova za programere, grafičke dizajnere, ali pre svega copywriter-e i kreatore sadržaja. Freelancer-i koji traže poslove koji spadaju u te kategorije na ovom sajtu mogu zaista dosta da zarade.

 

Način poslovanja

Na PeoplePerHour-u profile freelancer-a su rangirani po ekonomskoj aktivnosti što daje novajlijama, tj. početnicima u freelance copywriting-u, šansu da se iskažu i napreduju. Preporučuje se da svoju “priču” ispričate tako što ćete popuniti svoj profil, ali i dodati slike, video klipove i na taj način svoj profil učiniti zanimljivim i zabavnim. Poslove, kao i kod ostalih freelance sajtova, tražite po kategorijama, ali dobijate svakodnevno notifikacije o najnovijim ponudama. Na PeoplePerHour-u dobijate mogućnost od 15 besplatnih prijava za posao mesečno, a ukoliko ih potrošite možete za sitne pare da kupite još. Proces prijave i daljeg poslovanja su skoro identični kao i na ostalim sajtovima, samo što se obavljaju preko WorkStream-a, a sve novčane transakcije su obezbedjene preko Escrow-a (kao i kod Elance-a).

 

Saveti za uspeh freelance copywriting-u i kreiranju sadržaja na PeoplePerHour-u

 

 • Učinite Vaš profil zabavnimi i primamljivim tako što ćete snimiti video od 30 sekundi u kojem se predstavljate.
 • Dodajte slike, video snimke ili citate.
 • Tražite da Vas ocene nakon obavljenog posla da bi i drugi potencijalni klijenti videli Vaš potencijal, a i da bi se stari poslodavci opet Vama vraćali.

***

To je bila naša lista od 5 freelance sajtova koji su ODLIČNI za freelance copywriting početnike, kao i za one iskusnije copywriter-e koji se još nisu oprobali na online berzama poslova.

Razloga da “uplovite” u freelance copywriting svet je zaista mnogo. U neke od mnogobrojnih prednosti freelance sajtova pre svega spadaju sloboda i fleksibilnost.

 

Kada kažemo sloboda i fleksibilnost kod freelance copywriting poslovanja mislimo na činjenicu da Vi sami birate kad radite, gde radite, Vi odlučujete koji su Vaši slobodni dani i kad ćete da uzmete godišnji odmor, Vi birate koliko klijenata ćete da imate I time koliko ćete da zaradjujete. I da ne zaboravimo - tu je ta uvek željena raznovrstnost u poslu jer ipak Vi možete da izaberete totalno različite projekte na kojima ćete raditi!

 

Ipak postoje i mane freelance rada i naravno freelance sajtova, i iako su one malobrojne u poredjenu sa svim silnim prednostima ovog načina poslovanja, bitno je pomenuti ih.

Kada radite kao freelancer, Vi nemate sa kim da razgovarate, nema kolega sa kojima možete da se sretnete pored automata za kafu i proćaskate o problemima na poslu. Pored toga, morate da uložite dosta truda u nalaženju novih klijenata i održavanju veze sa regularnim klijentima. I ponekad freelance copywriting može da bude nepredvidiv i nepouzdan.

 

Često se dešava da Vaši klijenti traže da sadržaj koji kreirate bude SEO optimiziran, a o tome možete više pročitati klikom na: SEO optimizacija za kreatore sadržaja i copywiter-e.

Nakon čitanja ovog članka imaćete odličnu podlogu za izgradju uspešne karijere u freelance copywriting-u i kreiranju sadržaja. Medjutim, iako je, uz pomoć ovih informacija, pronaći posao na freelance sajtovima postalo znatno lakše za copywriter-e i kreatore sadržaja, IPAK postoji još par vrlo važnih stvari koje se tiču ovih i drugih  freelance-ing sajtova koje NIKAKO NE BI TREBALO DA RADITE!

Da bi ste saznali i naučili koje su to stvari koje MORATE DA IZBEGNETE prilikom freelance-ovanja, kao i da biste saznali još dodatnih korisnih informacija o ovim i drugim stranim i domaćim freelance sajtovima, OBAVEZNO pročitajte naš kurs za obuku copywriter-a i kreatora sadržaja. I ne zaboravite, ne kaže se za džabe kod nas – bolje sprečiti nego lečiti!

Ukoliko imate neko pitanje ili sugestije slobodno ostavite komentar.

 

 • Sadržaj ovog sajta je vlasništvo akademijaelit.com Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znaci da se mogu preuzimati delovi tekstova ali mora biti linkovan pravi izvor informacije: (link prema našoj stranici gde se sadržaj nalazi)

 

No Comments

Comments are closed.