3 greške start-up početnika i kako ih izbeći

startup biznis plan

3 greške start-up početnika i kako ih izbeći

Prilikom osnivanja svog prvog start-up biznisa, većina start-up početnika se nadje u istoj situaciji. Bez partnera i bez iskustva, ovi novopečeni preduzetnici skoro uvek prave iste greške. Ako ste i Vi jedni od njih, ili ste pak start-up preduzetnik koji jednostavno ne zna gde greši, bitno je da znate da postoji rešenje za Vaše probleme.

 

To rešenje je najčešće, ako ne i uvek, u formi biznis plana. U Srbiji, 75% start-up biznisa propadne iz krajnje banalnog razloga - većina preduzetnika ne napravi biznis plan. Kao što ne biste nasumično krenuli ka kafiću čiju adresu ne znate (već biste pogledali na Internetu gde se on nalazi), tako Vam je za upuštanje u novi biznis potreban plan - biznis plan. Izrada biznis plana je krajnje jednostavan posao, a u to se možete i sami uveriti ako pogledate naš online biznis plan kurs.

 

Pre nego što krenete sa izradom svog biznis plana, obavezno izvucite pouku iz ove top 3 lekcije o greškama start-up početnika:

 

Nemojte zapošljavati nekvalifikovano osoblje

 

Kada lansirate start-up biznis sa samo par zaposlenih i pokušavate da postignete mnogo toga sa jako malim brojem ljudi, lako je prevariti se da nije bitno ko će da Vam pomogne u tome. Svako može da napravi prototip proizvoda ili da Vam pomogne da savladate poslovne prepreke? Nije baš tako.

 

Prilikom zapošljavanja ne treba treba zaposliti prvu osobu koja Vam se javi, čak iako ta osoba veruje da može da obavlja posao kako treba i sve to za manje para. Početnici u start-up preduzetništvu najčešće prave ovu grešku zato što nemaju dovoljno finansijskih sredstava kako bi našli najtalentovanije ljude za posao, ili zato što ni sami ne znaju šta bi tačno taj zaposleni trebalo da radi i koje su sve kvalifikacije potrebne jednom kandidatu da bi obavljao taj posao.

 

Pričajte sa preduzetnicima koji imaju više iskustva od Vas, kao i sa ljudima koji su trenutno na funkciji za koju Vi tražite idealnog kandidata.

 

Pričajte sa svima koji su voljni da Vam daju savet. Iskusniji preduzetnici će Vam pomoći da saznate koje tačno veštine treba da imaju Vaši idealni kandidati kako bi ispunili Vaša očekivanja. Ono što je bitno da shvatite prilikom izrade biznis plana je da i neki od Vaših najranijih zaposlenih mogu da imaju ključnu ulogu u definisanju “kulture” Vašeg start-up biznisa. Oni moraju imati odgovarajuće veštine, ali je podjednako važno da imaju odgovarajući način razmišljanja i stavove kako bi Vam pomogli da izgradite kompaniju i okruženje kakvo želite da kreirate.

 

Nadjite suosnivača

 

Samostalno pokretanje startup biznisa je izuzetno teško. Pogotovo ako nemate potrebno iskustvo. Isto važi i za izradu biznis plana. Oba je bolje uraditi uz nečiju pomoć.

 

Iako možda imate fenomenalnu biznis ideju i odličan biznis plan, zaista se dosta toga svodi na to kako ćete da ih realizujete. Pronalaženje suosnivača može Vam mnogo pomoći tako što ćete izbalansirati jedno drugom sve prednosti i slabosti. A upravo tu leži ključ dugoročnog uspeha.

 

Nemojte žuriti u izboru suosnivača. Pažljivo razmislite kakve veštine i znanja takav pojedinac treba da poseduje kako dopunio Vaše. Samo tako ćete uspeti da nadjete idealnu osobu za uspešnu biznis saradnju.

 

Iako biti vlasnik 100% biznisa zvuči bolje neko biti vlasnik 50% ili 33% firme, veće su Vam šanse da Vaš start-up biznis uspe ukoliko imate partnera. Zato se bacite u potragu!

 

Nemojte da krijete svoju biznis ideju

 

Misleći da će im ih neko ukrasti, većina novopečenih preduzetnika potroši mnogo dragocenog vremena i novca na zaštitu svojih biznis ideja, biznis planova i načina njihove realizacije.

 

Na taj način ne samo što se troši previše novca i vremena, već se i propušta dragocena prilika da se prikupe utisci i mišljenja potencijalnih korisnika ili invenstitora.

 

Nebrojeno mnogo start-up početnika troši na hiljade evra na patentiranje i zaštitu autorskih prava za novi proizvod ili uslugu, umesto na pravljenja prototipa koji bi bio pokazivan svim ljudima koji su voljni da saznaju više o njemu.

 

 

Biznis ideje nisu toliko bitne koliko Vama kao start-up početniku izgledaju. Ono što je znatno bitnije, ako ne i najbitnije, je način na koji ćete njih realizovati. Taj način se zove BIZNIS PLAN. Ako ne želite da budete jedan od miliona preduzetnika koji ima dobitnu biznis ideju koja bi mu donela milione, a koju ne zna kako da realizuje, odlučite da preokrenete svoj život i krenite sa izradom biznis plana pomoću ove jedinstvene i jednostavne online obuke za kreiranje biznis plana.

No Comments

Comments are closed.